Nazaj

Fasade, suhe kot puščava, varujejo tudi podnebje

Prikaz slike v polni velikosti

Fasade, suhe kot puščava, varujejo tudi podnebje

Črni hrošč Iz Namibijske puščave je raziskovalce bionike iz podjetja Sto navdihnil, da razvijejo izredno vodoodbojno fasadno barvo. StoColor Dryonic uporablja enako mikrostrukturo kot jo srečujemo na lupini te majhne žuželke. Izdelek nosi oznako »StoClimate«, pod katero pa se skriva strategija trajnosti in varovanja podnebja vodilnega imena na področju tehnologije. Strategija se razprostira na lastni asortiment izdelkov kot tudi na ukrepe, s katerimi se podnebje varuje pri proizvodnji in upravljanju podjetja.

Učinkovitost, vzdržljivost in genialnost - narava že milijone let, kolikor traja evolucija, ustvarja ostroumne rešitve, ki navdušujejo raziskovalce. Tako je tudi v primeru tega hrošča: jutranja rosa, edini vir vode v suhem puščavskem podnebju, se kondenzira na njegovi mikrostrukturni vozlasti površini, iz katere lahko hitro odteka - direktno v žejna usta tega majhnega prebivalca puščave. Sto, ki je že več deset let vodilno podjetje na področju fasadnih sistemov, barv in premazov, se je začelo ukvarjati z »idejo« te žuželke ter je princip uporabilo v bioničnem izdelku – torej izdelku, ki ga je navdihnila biologija: tako se je rodil StoColor Dryonic. Površina te fasadne barve s svojo pametno arhitekturo veziv in polnil ter trajno mikrostrukturo omogoča hitro in ciljno odtekanje vode ter hitro sušenje po dežju, megli in rosi. Na ta način so uspeli doseči resnično suhe in lepe fasade, ki so v veliko veselje – v pestri paleti barv. Ne glede na to ali gre za čisto belo barvo, nežno pastelno barvo ali temno intenzivne in zelo stabilne barvne odtenke – vse je možno. »StoColor Dryonic se zanaša na bionični učinek, ki preprečuje neželeno nabiranje mikroorganizmov – na naraven način«, so besede dipl.ing. Walter Wiedenbauerja, direktorja družbe Sto Ges.m.b.H.

Podnebno nevtralna proizvodnja
Ne le da puščavsko suha fasadna barva StoColor Dryonic uporablja princip, ki prihaja iz narave, tudi proizvaja se podnebno nevtralno. Na podlagi izjave o ekoloških lastnostih izdelka (Environmental Product Declaration, EPD), se izračunavajo tudi emisije CO2, ki so potrebne za proizvodnjo, in se izdajajo ustrezni certifikati o emisiji CO2, ki so koristni za projekte zaščite podnebja. »Zemlja je zaprti sistem - ni pomembno kje se varčuje na CO2. Sto zmanjšuje globalno emisijo CO2 v sodelovanju z mednarodno priznanimi projekti zaščite podnebja«, je razložil Wiedenbauer.

»StoClimate« – zaščita podnebja kot celoten paket
StoColor Dryonic je le ena izmed številnih rešitev za fasado in notranje prostore, ki se proizvajajo klimatsko nevtralno ali na način, ki posebej skrbno varujejo podnebje – ta vrsta seže od nosilnih plošč iz starega stekla preko visoko ekoloških lesenih toplotno-izolacijskih plošč do prvega sistema StoSystain R, glavne komponente katerega se lahko reciklirajo. Pod pojmom »StoClimate« podjetje Sto kot vodilno ime na področju tehnologije povzema tudi interne ukrepe za zaščito podnebja, kot je trajnostna logistika, elektrika, ki je pridobljena iz moči vode, in specialno usposobljeni zaposleni. »Živeti trajnostnost« – ta misel se kot zelena nit vleče skozi celotno filozofijo podjetja. Naš moto »Graditi zavestno« jemljemo zelo resno – tako glede proizvodnje naših zelo kakovostnih izdelkov kot tudi glede vodenja podjetja«, so besede Wiedenbauerja.

Kontakt

Sabine Stroitz

Tisk

Richtstraße 47
9500 Villach

Tel.: +43 4242 33133-9161
Faks: +43 4242 34347

Prenos besedila

Vodoodbojno in estetsko

29995_1

StoColor Dryonic združuje genialnost, učinkovitost in estetiko.

Trajnostno in podnebno nevtralno

41008_1

Fasade, suhe kot puščava, se proizvajajo podnebno nevtralno

Bionični učinek

27025_1

Površina omogoča hitro in učinkovito odtekanje vode