Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Nazaj

Prva fasada v Evropi, ki jo je mogoče reciklirati

Fasadni toplotno-izolacijski sistem brez lepila, katerega glavne komponente se lahko reciklirajo: po intenzivnem raziskovanju in razvoju je podjetju Sto v sodelovanju s Tehnično univerzo v Gradcu uspel preboj s sistemom »StoSystain R«. Prvi objekt v Evropi z novo fasadno tehnologijo se nahaja v Beljaku. Pilotni projekt je bil dokončan v le 10 delovnih dneh. Sistem navdušuje strokovnjake na vseh področjih.

Fasadni toplotno-izolacijski sistem brez lepila predstavlja prelomnico v razvoju vzdržljivih fasadnih rešitev. Pri demontaži sistema se posamezne komponente sistema lahko po vrsti sortirajo ter nato reciklirajo. Strokovnjaki podjetja Sto, kot vodilnega imena na področju tehnologije vzdržljivih in učinkovitih fasadnih sistemov, so skupaj s Tehnično univerzo v Gradcu razvili popolnoma nov način kako nadgraditi določeni fasadni toplotno-izolacijski sistem. StoSystain R se odpravlja na pot tržne zrelosti, zanašajoč se na revolucionarno in učinkovito tehniko pritrjevanja na ježka, brez uporabe lepila. Posamezne komponente sistema se lahko, ko je sistem dotrajan, v veliki meri sortirajo, pri čemer se večinski del sistema reciklira in ponovno uporabi.

StoSystain R: od ideje do pilotnega projekta

Ideja o fasadi, pritrjeni na ježka, je bila nagrajena že leta 2015 z »nagrado za reciklažo gradbenega materiala«. Januarja 2017 je StoSystain R praznoval svoj debi na sejmu BAU v Münchenu. Kmalu za tem se je podjetje Sto kot vodilno ime na področju tehnologije v javnosti pojavilo s svojo »Fasado prihodnosti« s sloganom »Pritrjevanje na ježka namesto z lepljenjem«. Gradbena sezona 2017 je pokazala, da je napočil čas za prve pilotne projekte ter da se skupaj s priznanimi fasadnimi podjetji, kot je podjetje Hofer iz Seedbodna, te projekte tudi realizira. Za prvi objekt je izbrana stavba v krogu sedeža Sto v Beljaku.

V južni Nemčiji in Salzburgu je že aktivna projektna ekipa podjetja Sto, ki skupaj z usposobljenimi strokovnimi delavci načrtuje realizacijo novih projektov. Za leto 2018 so predvideni koraki, ki bodo pripeljali do tržne dozorelosti sistema StoSystain R in s tem do dostopnosti sistema za trg, ki je za tako idejo zelo zainteresiran.

Nadgradnja patentiranega fasadnega toplotno-izolacijskega sistema je intergirana v razstavno vitrino, postavljeno v krogu podjetja Sto v Beljaku. Ogled je možen med delovnim časom podjetja.

Na sporočilo za tisk

Tukaj najdete sporočilo za tisk.

StoSystain R: spajanje na ježka namesto z lepilom

Toplotno-izolacijski sistem StoSystain R z možnostjo recikliranja: od ideje do pilotnega projekta.

Film | 1:10