Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Nazaj

Zaganja se nova suha proizvodnja

Po samo enem letu gradnje je z investicijo 10 milijonov evrov zaživela nova suha proizvodnja Sto v Beljaku. Nova tovarna je najsodobnejši obrat celotne skupine Sto po vsem svetu. Proizvodnja poteka trajnostno: s pomočjo surovin, ki izvirajo pretežno iz regije, s kratkimi transportnimi potmi in 1.000 m2 veliko fotovoltaično napravo.

Proizvodnja na kraju samem, kratke transportne poti, najsodobnejši nadzorni sistemi: Nov proizvodni obrat za suho gradnjo Sto temelji na trajnostnem konceptu, ki ne ohranja samo virov, ampak tudi ohranja dodano vrednost v regiji in varuje delovna mesta. V 10.000 kvadratnih metrov velikem objektu bodo proizvajali praškasto lepilo in armirane malte za južnoevropsko regijo. Uporablja se najsodobnejša krmilna tehnologija, ki je bila razvita v Avstriji. Omogoča zelo energetsko učinkovito proizvodnjo, brezprašno obratovanje in ponuja hitrejše in enostavnejše možnosti nakladanja zahvaljujoč nakladalnim rampam. Večina surovin za proizvodnjo prihaja iz regije. »Pri načrtovanju podrobnosti smo poskrbeli, da smo delovali čim bolj trajnostno,« poudarja DI Walter Wiedenbauer, generalni direktor Sto Ges.m.b.H. Tovarna na sedežu Sto v Beljaku je najsodobnejša v skupini Sto na svetu in oskrbuje celotno regijo južne Evrope – tudi tu so razdalje kratke, kar posledično ohranja vire in zmanjšuje emisije CO2.

Ustvarjanje vrednosti in varstvo podnebja
Pred skoraj natanko enim letom je potekala slovesnost ob založbi novega proizvodnega obrata. »Čas gradnje je bil razmeroma kratek in razen nekaj zamud zaradi snega v januarju in februarju je projekt hitro napredoval,« je dejal Wiedenbauer. Sistem je v testni fazi od julija, polno delovanje pa je načrtovano za pozno jesen. 20 zaposlenih se bo nato zaposlilo v proizvodnem obratu v Beljaku. Skupno Sto pričakuje impulz dodane vrednosti v višini 10 milijonov evrov letno. Projekt sodi tudi v trajnostno strategijo »StoClimate«. »Kratke transportne poti prihranijo okoli 2800 naloženih tovornjakov, to je 500 ton CO2 letno,« poudarja Wiedenbauer. Vsi ukrepi za varstvo podnebja družbe Sto so od leta 2016 združeni v pobudi StoClimate. To ne vključuje samo izdelkov, temveč tudi sistem upravljanja z energijo in CO2 v celotnem podjetju v skladu z ISO 50001.

Fotovoltaika, regionalnost: Dobro opremljeni za prihodnost
Koronska kriza je pokazala, kako lahko ozka grla pri dostavi paralizirajo celotne industrije. Učinkovito protisredstvo je regionalizem. »Tisti, ki proizvajajo regionalno, ne podpirajo le gospodarstva, ampak tudi varujejo okolje: S tem so tudi manj verjetna ozka grla pri dostavi,« poudarja generalni direktor Sto Walter Wiedenbauer. Oskrba z električno energijo v novem proizvodnem obratu za suho gradnjo Sto tudi omogoča neodvisnost: Na strehi bo letos začel obratovati najsodobnejši fotovoltaični sistem s 1.000 m² površine in bo zagotavljal 200 kWp na leto. To ustreza porabi električne energije 50 enodružinskih hiš na leto. »To pomeni, da tudi veliko strešno površino uporabljamo na trajnosten način,« pravi Wiedenbauer.

Pregled dejstev in številk:
• Znesek naložbe je 10 milijonov evrov
• 80 % uporabljenih surovin prihaja iz neposredne okolice!
• Velikost obrata: 10.000 m²
• Letni prihranki CO2 s krajšimi transportnimi potmi: 2.800 natovorjenih tovornjakov/500 ton CO2!
• 80 % celotne ponudbe izdelkov Sto zdaj prihaja iz Avstrije! (zaradi selitve suhe proizvodnje za regijo južne Evrope iz nemškega sedeža v Beljak)
• Proizvodna zmogljivost pri polni zmogljivosti: 100.000 ton/leto
• Zmogljivost 1.000 m2 fotovoltaičnega sistema za suho proizvodnjo: 200 kWp - Skupna površina fotovoltaike na lokaciji Beljak: 2.000 m2