Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Nazaj

Pritzkerjeva nagrada za arhitekta projekta Sto univerze University of Central Asia

"Nobelova nagrada za arhitekturo" – leta 1979 ustanovljena Pritzkerjeva nagrada – z denarnim skladom 100.000 gre v letu 2019 v roke Arati Isozakiju in s tem že osmič na Japonsko. Med Isozakijeve najbolj znane projekte spadajo Kyoto Concert Hall na Japonskem, Museum of Contemporary Art v Los Angelesu ter gradnje na Kitajskem in v arabskem prostoru. Tudi University of Central Asia, velik projekt s po enim kampusom v Tadžikistanu, Kirgistanu in Kazahstanu, ki je bil uresničen s pomočjo tehnologije Sto, izvira iz njegovih arhitektonskih idej. Nagrado bo prejel maja na proslavi v dvorcu Versailles.

Ko je kot 14-letnik videl ruševine v Hirošimi, je danes 87- letni arhitekt Arata Isozaki spoznal pomen praznine v arhitekturi. "Že zelo zgodaj sem želel razmišljati kako bi lahko bila videti nova mesta in nove hiše", razlaga Isozaki. Medprostor in vmesni čas, ki sta v japonščini poimenovana "Ma", sta bila koncepta, ki sta žirijo renomirane Pritzkerjeve nagrade na koncu prepričala, da Japonca v letu 2019 nagradi za njegovo življenjsko delo. V vseh njegovih projektih ima ravnovesje med praznino in prostorom pomembno vlogo. Na podlagi njegovih osnutkov je bilo medtem realiziranih več kot 100 gradenj, ne le na Japonskem, ampak tudi v ZDA, Evropi, na Kitajskem in v arabskem prostoru.

University of Central Asia: vpliven mega-projekt
Arata Isozaki je zasnoval glavni načrt za veliki projekt v osrednji Aziji, ki ima daljnosežen družbeni pomen. Univerza University of Central Asia, pomembno vozlišče za izjemne akademske izobrazbe v regiji, je v treh državah, v Khorughu v Tadžikistanu, Narynu v Kirgistanu in Tekeliju v Kazahstanu, prejela po en kampus. Projekt, ki se nahaja na 2.000 metrih nadmorske višine, je bil tako logističen kot gradbeno-tehničen izziv. V projektu je bilo skupno uporabljenih 10.000 kvadratnih metrov StoVentec R, obešene prezračevane fasadne rešitve. Pri barvi fasade so se prav tako odločili za izdelek iz izbora vodilne sile na področju te tehnologije: StoColor Dryonic predstavlja fasade, ki se posebej hitro sušijo in imajo tako dlje časa lep videz. V neprijetnem podnebju osrednje Azije lahko ta tehnologija pokaže vse svoje prednosti.

Nobelova nagrada za arhitekturo
Pritzkerjevo nagrado sta leta 1979 v Chicagu ustanovila Cindy in Jay Pritzker, podeljuje pa se vsako leto. Med najbolj znanimi prejemniki nagrade so Philip Johnson, Frank Gehry, Rem Kohlhaas ter Avstrijec Hans Hollein in Zaha Hadid, do sedaj edina ženska, ki je prejela to nagrado. Arata Isozaki, prejemnik nagrade za leto 2019, je poleg tega tudi član žirije nagrade Aga Khan Award for Architecture.

Pritzkerjeva nagrada 2019

Arata Isozaki dobil nagrado Pritzker Architecture Prize.