Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Nazaj

Visokotehnološke fasade Sto za velike projekte v Srednji Aziji

tadschikistan_vorschaubild_465x220 Prikaz slike v polni velikosti

V Tadžikistanu so zgrajeni univerza, kulturni center in dva vrtca.

Visoki tehnološki standardi, neugodni vremenski pogoji in vrhunske zahteve glede videza: za štiri velike arhitekturne projekte v Tadžikistanu se je iskala rešitev za fasade z vrhunskimi, visokotehnološkimi fasadami znamke Sto. V zunanjosti se je uporabila prezračevana fasada StoVentec R v kombinaciji s tehnologijo Dryonic, v notranjosti pa vrhunske barve StoColor.

Z gradnjo kampusa za univerzo University of Central Asia sredi veličastnega gorovja Pamir v mestu Khorog v Tadžikistanu, kulturnega središča Jamatkhana in dveh otroških vrtcev, je Sto mojstrsko opravil velik izziv. Montaža se je začela pozimi, kar je zaradi podnebja predstavljalo velik izziv. Izenačiti je bilo treba velike tolerance v grobi gradnji, v podnebnem pasu z več kot 2.000 metri nadmorske višine pa so delo ovirale tudi velike temperaturne razlike. »StoVentec R je iz vseh teh razlogov predstavljal idealno rešitev,« pojasnjuje Walter Wiedenbauer, dipl. inž., direktor podjetja Sto Ges.m.b.H. Obešen prezračevalni sistem fasadne izolacije podjetja Sto je obvladal celo težke podzemne in podnebne pogoje. »Do samega zaključnega premaza so bile vse komponente sistema uspešno montirane, neodvisno od temperature, večinoma pa tudi neodvisno od vremenskih pogojev«, pravi Wiedenbauer. »Za razliko od WDVS-a je bil z prezračevalnim sistemom fasadne izolacije StoVentec R največji del suhe gradnje dokončan že čez zimo.«

Tudi vizualne zahteve so bile zelo visoke: izogibati smo se morali celo prekrivanju mrežic in mestom, vidnim na bočni svetlobi. Tehniki znamke Sto so bili v odločilnih fazah gradnje – na začetku montaže podkonstrukcije in ometavanja – vedno na lokaciji, kjer so usposabljali lokalno gradbeno ekipo. Partnersko podjetje HK-Engenieering LLC je zagotavljalo neprestano tehnično podporo in nadzor kakovosti.

Univerza s socialno misijo
Nov kampus, vrhunsko urejen z 10.000 kvadratnimi metri fasade Sto Ventec R in fasadno barvo s tehnologijo Dryonic, je ena od treh lokacij univerze University of Central Asia (UCA). Ta projekt so leta 2000 zasnovali predsedniki srednjeazijskih držav: Tadžikistana, Kirgizistana in Kazahstana ter vlagatelj Karim Aga Khan IV. Razvojna pobuda univerze UCA mora ljudem na ruralnem območju omogočiti dostop do izobrazbe in zagotoviti sekularno univerzo skladno s sodobnimi standardi v odmaknjenih območjih, kot je gorovje Pamir. »Ponosni smo, da smo sodelovali v tako pomembnem projektu,« poudarja Wiedenbauer.

Visoke estetske zahteve v perzijskem slogu
Korist od kakovosti podjetja Sto je imelo tudi novo kulturno središče Ismaili Jamatkhana v Khorogu. Tako je bilo npr. več kot 12.000 m2 stropnega lesa obdelanega z lazuro za les, ki ne vsebuje škodljivih snovi in se lahko razredči v vodi. Želja arhitekta po bogatem in zelo elegantnem poudarku s plemenito modrim poldragim kamenjem »lapis lazulijem« oz. lazuritom iz lokalnega kamnoloma po ugodnejši ceni je bila izpolnjena z delno imitacijo granitnih trakov. »To rešitev je posebej za ta projekt razvil naš oddelek StoDesign,« pravi Walter Wiedenbauer. Stil je prilagojen za to območje značilnim pamirskim hišam, ki s svojim kockastim dodatkom spominjajo na perzijsko arhitekturo – Tadžikistan je tradicionalno pod perzijskim vplivom. Mešanico pigmentov je zagotovil Sto, lokalni soboslikarji pa so projekt realizirali.

Dva otroška vrtca za Khorog
V Khorogu sta nastala dva otroška vrtca, v katera je bilo vgrajeno skupno 1.600 kvadratnih metrov sistema StoVentec R s StoColor Dryonic® za posebej suhe fasade. StoColor Dryonic® zagotavlja zmanjšanje površinske vlažnosti, nastale zaradi mraza in kondenzirane vode – v ostrem podnebju je to pomembna značilnost površine zgradbe, ki preprečuje poslabšanje videza, ki je posledica alg in glivic. V notranjosti sta se uporabili klasiki med barvami StoColor Basic in StoColor Opticryl.

Logistična mojstrovina
Da bi vrhunski gradbeni materiali podjetja Sto prispeli do Tadžikistana, je iz Avstrije potovalo skupno 13 tovornjakov, medtem ko je bil izolacijski material, ki ga je Sto preveril, dostavljen iz Rusije. Kamioni so na svoji 6.500 km dolgi poti, ki so jo začeli v Avstriji, prevozili Belorusijo, Rusijo, Kazahstan in Uzbekistan. Zadnjih 400 km na Pamiru so morali prevoziti vzdolž Pandža, reke na meji z Afganistanom, predvsem po neutrjenih in pustolovskih makadamskih cestah. Nič manj ni bila zanimiva dostava mineralne volne. Pot, ki se je začela v ruskem Troitsku, je vodila prek Kirgizistana na pamirsko avtocesto, ki vodi prek »Strehe sveta« in se na višini 4.655 metrov vije čez drugi najvišji cestni prelaz na svetu.

Zavarovanje bremena zaradi slabih pogojev na cesti je bilo izjemno drago, ceste pa so bile pogosto zaradi plazov zaprte. »Naš vodja logistike se je vnaprej na licu mesta prepričal, kakšni so pogoji za transport«, pravi Wiedenbauer. »Prav zato je ves material brez težav prispel do končne lokacije. Z uspešnim sodelovanjem logistike, strokovnim znanjem in izkušnjami podjetja Sto, lokalnih mojstrov in oddelka StoDesign so tako nastali še štirje veliki projekti, na katere smo upravičeno ponosni.«


StoVentec R

Obešen prezračevalni fasadni sistem StoVentec R.

StoColor Dryonic®

Fasadna barva s tehnologijo Dryonic.