Toplotna izolacija

Toplotna izolacija se splača

Kako bi bilo z malce več?

Investicija v fasadno izolacijo se na podlagi nižjih stroškov ogrevanja amortizira že v nekaj letih, poleg tega jo država nagradi (subvencije). Poleg tega fasadna izolacija nudi tudi dodatne prednosti, ki niso vidne samo na bančnem računu.

Na lov za donosi!

Tudi najemniki in kupci nepremičnin ne marajo visokih stroškov ogrevanja. Če je fasada izolirana, kot lastnik tako uživate bistveno višje prihodke. Poleg tega velja: kakovostni in kompetentno obdelani fasadni izolacijski sistemi pomagajo pri ohranjanju gradbene osnove. Zmanjšajo temperaturna nihanja v zidu na podlagi vremenskih vplivov in zid zaščitijo pred vplivom vlage od zunaj. Rezultat so daljši cikli obnavljanja.

Naj vam bo udobno

Temperatura stenske površine sme biti največ 2 °C pod temperaturo zraka v prostoru. Drugače nastane prepih. Poleg tega na hladnih stenah nastaja kondenzat, ki stene navlaži. To so optimalni pogoji za plesen in zadah po trohnenju. Če je fasada izolirana, teh problemov ni, saj so stene tople ‒ ne da bi ogrevanje delovalo. Poleti pa fasadna izolacija ščiti pred prekomernim ogrevanjem notranjih prostorov.

Zrak je čist

Ogljikov dioksid je eden od glavnih krivcev za učinek tople grede. Plin nastaja tudi pri zgorevanju fosilnih goriv kot nafta ali oglje. Toplotna izolacija te emisije bistveno zniža. Pri že obstoječih stavbah je na primer mogoče izgubo energije preprosto znižati za 75 odstotkov.

Prostor!

Obstajata dve možnosti za izpolnjevanje zakonskih predpisov glede porabe energije: fasadna izolacija ali debelejše stene. Slaba stran debelejših sten je jasna: manj stanovanjske površine in tako mogoče tudi nižji prejemki najemnine. Če se hiša na splošno zgradi večja, so zanjo potrebni tudi močnejši temelji, večja streha itd. Na ta način se povečajo stroški gradnje. V primerjavo: stene iz 17,5 cm apnenega peščenca s toplotno izolacijo v enaki časovni enoti navzven transportirajo bistveno manj toplote kot zid debeline 36,5 cm brez izolacije.