Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Fasadne barve

Vrstne hiše v Veliki Britaniji

Gre za vse

Kaj bi bilo, če bi vsi nosili samo še bela oblačila? Dolgčasno bi bilo. Kljub temu to načelo uniformiranosti uporabljamo pri večini hiš. Pri tem pa obstaja skoraj nešteto možnosti za oblikovanje fasade, s katerimi svojo hišo lahko spremenimo v okusen izvirnik.

Pri tem je pomembno: barvnega oblikovanja (StoColor System) za en sam objekt nikoli ni mogoče obravnavati ločeno od dejavnikov kot so arhitektura, sosednje stavbe in pokrajina. Samo v tem kontekstu je mogoče najti privlačno barvno priporočilo za oblikovanje sten. Pri enodružinskih in dvodružinskih hišah je treba biti posebej pozoren tudi na ujemanje stene in fasade ter oken in ograj. Poudarke pri tem omogočajo laki in lazure.

weisse_wand

1. različica

Bele stene, rdeča streha. To je klasična barvna kombinacija v avstrijskih naseljih z novogradnjami. Na podlagi krepkega kontrasta se zdi, kot da navidezno težka streha lebdi nad hišo. Celoten učinek hiše je nevtralen, še posebej v kombinaciji z belimi okni.

haus_rot

2. različica

Fasada je po svoji svetlosti in barvi podobna strehi. Celoten učinek hiše je kompakten, vendar se nagiba k monotonosti. Svetlejše razdelilne površine kot obrobe oken itd. to lahko pozitivno dopolnjujejo.

haus_gruen

3. različica

Komplementarne barvne kombinacije kot rdeča in zelena ustvarjajo zanimivo polje napetosti. Z barvnimi odtenki s polno nasičenostjo bi to hitro zgledalo preveč pisano. Nevtralne razdelilne površine pa ustvarjajo povezave. Krepka zelena barva je kot ozadje izrazitemu rastlinju bolj kritične narave.

haus_blau

4. različica

Temno siva streha deluje težka in hiši podeli stabilnost. Vendar pa je pri tem priporočljivo tudi za fasado izbrati krepkejši barvni odtenek. Pri močnejšem barvnem odtenku fasade pa svetlo siva streha pogosto deluje prelahka. Za harmoničen skupni učinek morajo barvni odtenki fasade zrcaliti značaj drugih gradbenih elementov stavbe.

haus_gelb

5. različica

V kombinaciji s pastelnim odtenkom svetlosiva streha deluje prijetno lahka in privlačna. V nasprotju z rdečo barvo siva barva dopolnjuje odtenek fasade na barvno nevtralen način. Temu ustrezno je najbolje dodati barvne poudarke v obliki podrobnosti kot na primer z ograjami.