Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Fasadne barve

Barve vplivajo na naše zaznavanje Prikaz slike v polni velikosti

Barve vplivajo na naše zaznavanje

Različni barvni tipi

Katera barva za katero podlago? Kako dobro barva prenese veter in vreme? Kaj pa alge in glive? Odgovor na ta in druga vprašanja v zvezi z različnimi lastnostmi barv na osnovi silikonske smole, disperzijskih barv in silikatnih barv pogosto nudi vrsta in količina veziva.

Barve, ki imajo Lotus-Effect® ‒ so seveda hightech

Barve, ki imajo Lotus-Effect®, imajo matriko veziva, ki odbija vodo. Njihova mikrostrukturirana površina je podobna listu lotosovega cveta in posnema njegov učinek samodejnega čiščenja: stična površina za vodo, umazanijo in trose alg in gliv se izredno zmanjša, zaradi česar se ti le rahlo prilepijo. Rezultat: odbijajo se s kapljicami dežja, fasada pa ostane suha in čista. Pri tem je zagotovljena visoka prepustnost za paro. Fasadne barve, ki imajo Lotus-Effect®, je mogoče brez težav nanesti na mnoge podlage iz ometa ali z barvo.

Barve s silikonsko smolo ‒ vrhunski razred

Vezivo pri barvah s silikonsko smolo je zasnovano na čistem siliciju. Te barve združujejo najboljše lastnosti disperzijskih in silikatnih barv in so zelo prepustne za paro. Istočasno na zunaj odbijajo vodo in poleg tega omogočajo enakomerno podobo podlage. Barve s silikonsko smolo tako lahko svoje prednosti najbolje dokažejo npr. na straneh z najmočnejšimi vremenskimi vplivi in na severni strani stavb. Tudi glede zaščite pred algami in glivami se je ta tip barve v zadnjih dveh desetletjih izvrstno obnesel.

Disperzijska barva ‒ ena za vse

Pri disperzijskih barvah je vezivo disperzija iz umetne smole. Disperzijske barve odbijajo vodo, so prepustne za paro (glejte sliko zgoraj) in na podlagi lastnosti svojega veziva obstajajo v mnogih ‒ tudi zelo krepkih ‒ barvnih odtenkih. Na podlagi te mešanice funkcionalnosti in raznolikosti oblikovanja so disperzijske barve primerne za širok spekter uporabe na fasadi. Zato povsem po pravici že desetletja spadajo k priljubljenim splošno uporabnim izdelkom med tipi barv.

Silikatne barve ‒ tradicija srečuje modernost

Pri teh barvah obstajata dve kakovosti: pri čistih silikatnih barvah se kot vezivo uporablja kalijevo vodno steklo. Te barve so zelo prepustne za paro, vendar pa se na dežju močno navzamejo vode. Zaradi tega predvsem pri vremensko izpostavljenih fasadah obstaja nevarnost prodora mokrote v notranjost. Silikatne barve obstajajo že pribl. 120 let. Zato se uporabljajo predvsem na področju spomeniškega varstva, da se čim bolj zvesto izvirniku vzpostavi prvotno stanje. Drugo stopnjo kakovosti tvorijo disperzijske silikatne barve. V sebi združujejo prednosti obeh tipov barve ‒ se pravi, da tudi sprejmejo manj vode kot čiste silikatne barve. Kar se tiče alg in gliv s svojim alkalnim vezivom po svoji naravi nudijo začasno osnovno zaščito.

Previdno, ponaredki

Previdno, ponaredki

Primerjava 55 barv s silikonsko smolo je pokazala: pogosto se uporabljajo premajhne količine kakovostne silikonske smole oz. silikonskih olj kot dodatka, ki odbija vodo. Te “varčne različice” so sicer cenejše, vendar vsekakor obsegajo tudi manjšo vremensko obstojnost in hitrejše popuščanje sposobnosti odbijanja vode.